Warzywa i owoce, podstawa diety wegetariańskiej

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Co najchętniej jemy na diecie bezmięsnej?

Zdrowy styl życia oraz dbałość o naturalne środowisko stanowią istotną część naszej codzienności. Dieta wegetariańska, której międzynarodowy dzień obchodzony jest 1 października, to już nie tylko sposób żywienia, lecz także manifestacja naszych przekonań i zrozumienia wpływu, jaki wywieramy na świat.

Zwyczaje żywieniowe wegetarian zostały zgłębione w ramach obszernej analizy zatytułowanej „Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków” [1], która została przeprowadzona na zlecenie Glovo.

Według najnowszych badań, największą grupę zwolenników wegetarianizmu stanowią osoby w wieku od 18 do 24 lat. W przedziale wiekowym 18-65 lat osoby niejedzące mięsa stanowią aż 10% społeczeństwa. Liczba wegetarian wzrosła w okresie pandemii, gdy – siedząc w domach podczas lockdownu – mieliśmy więcej czasu na przygotowywanie i eksperymentowanie z nowymi daniami.

  • Co drugi wegetarianin decyduje się na dietę bezmięsną ze względów zdrowotnych.
  • 70% wegetarian poprawia sobie humor jedzeniem.
  • Osoby na diecie wegetariańskiej częściej niż pozostali badani zamawiają makarony (29% wegetarianie i 18% reszta badanych) oraz dania kuchni azjatyckiej (40% wegetarianie, 25% pozostali ankietowani).
  • Najczęściej wymienianą zaletą diety wegetariańskiej jest to, że jest ona zdrowa – uważa tak 62% badanych, na to, że jest smaczna wskazuje 42%.
  • Niemal połowa ankietowanych decyduje się na dietę bezmięsną, by zdrowo schudnąć.
  • Więcej niż połowa osób na diecie wegetariańskiej zamawia obiad z dowozem do domu dla rodziny 1-2 razy w miesiącu, z czego aż 26% wskazuje, że integruje to rodzinę.

Dieta wegetariańska – zalety

Dla 31% ankietowanych wegetarian dieta bezmięsna spełnia ich specjalne potrzeby, a 35% wskazuje, że jest to dla nich coś więcej niż tylko sposób żywienia, ponieważ ten styl życia zgadza się z ich przekonaniami i wartościami. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą wykluczenie produktów mięsnych z diety?

Przede wszystkim, zdrowie – co wielokrotnie podkreślane przez ankietowanych. Wybierając wegetarianizm, chronimy nasze serca przed chorobami i wysokim ciśnieniem krwi poprzez eliminację nasyconych tłuszczów i cholesterolu. Dieta ograniczająca spożycie mięsa korzystnie wpływa także na sylwetkę – 43% ankietowanych wybiera wegetarianizm, aby zrzucić nadmiar kilogramów. Kwestia środowiskowa jest nie mniej ważna – nasze wybory żywieniowe bezpośrednio wpływają na stan naszej planety.

Odkrywanie różnorodności smaków świata to kolejna atrakcyjna cecha wegetarianizmu. Pozwala on na eksperymentowanie z różnorodnymi kuchniami i daniami opartymi na owocach, warzywach oraz nabiale. Warto podjąć kulinarne wyzwanie.

Wegetarianie, którzy wzięli udział w badaniach, deklarują, że w ciągu ostatnich 2 lat byli na 1 lub 2 różnych dietach – tak stwierdziło 57% ankietowanych. W utrzymaniu diety pomagają aplikacje do zamawiania jedzenia, które według 47% badanych umożliwiają zamawianie różnorodnych potraw dostosowanych do różnych wymagań. Wegetarianie częściej niż inne grupy zamawiają potrawy z kuchni azjatyckiej (różnica 15 punktów procentowych) oraz dania z makaronem (różnica 11 punktów procentowych). Wegetarianie doceniają także siłę wspólnego spożywania posiłków w gronie rodziny. 51% ankietowanych zamawia obiad z dostawą do domu dla rodziny raz lub dwa razy w miesiącu. Aż co czwarty ankietowany wegetarianin wskazuje, że zamawianie obiadu i wspólne spożywanie go integruje rodzinę.

Na poprawę nastroju… pizza, na „cheat day” – chipsy

70% wegetarian poprawia sobie nastrój jedzeniem. Najchętniej zamawiają pizzę (60%), lody (49%) i słodycze (48%). Pomimo deklaracji, że dieta bezmięsna to przede wszystkim kwestia zdrowia, także wegetarianom zdarzają się „cheat days” – czyli dni, gdy kwestie zdrowotne schodzą na dalszy plan, a ich miejsce zajmują słodycze i przekąski. Z badań „Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków” wynika, że wegetarianie częściej niż pozostałe badane grupy jako „cheat meal” wykorzystują chipsy lub inne słone przekąski (odpowiednio 41% i 27% ankietowanych).

Jeśli brakuje czasu lub energii na przygotowanie zdrowego, wegetariańskiego posiłku, warto pamiętać, że wystarczy kilka kliknięć, by skosztować ulubionych dań prosto z najlepszych restauracji, bez wychodzenia z domu. Dzięki usłudze Glovo można zamówić potrawy dokładnie wtedy, gdy przyjdzie na to ochota. Warto wtedy zrelaksować się i zaczekać na dostawę – jedząc zdrowo i różnorodnie.

[1] Badanie wykonano w formie ankiety internetowej wspomaganej komputerowo (CAWI) w okresie od 27 czerwca do 6 lipca 2023 r. na próbie 2000 pełnoletnich Polaków.

Zródło: Glovo (pap)