Na co pomaga witamina C? To pytanie jest tylko z pozoru łatwe – warto wiedzieć o niej jak najwięcej i docenić jej cenne właściwości, gdyż może ona znacznie wzmocnić cały organizm. Szczegóły znajdziecie poniżej.
Witamina C – kwas askorbinowy
Witamina C (kwas askorbinowy) ma cenne właściwości wykorzystywane w medycynie oraz w kosmetyce. Przede wszystkim znacznie wspomaga odporność organizmu i jest jednym z kluczowych produktów dla obrony organizmu przed przeziębieniem czy wirusami.
Warto zapamiętać, że jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami – między innymi spowalnia proces starzenia, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia naczynia krwionośne, a także usprawnia pracę układu krążenia. Jej korzystnych działań dla organizmu jest znacznie więcej – bierze udział w produkcji kolagenu, cennego składnika chrząstek stawowych, dlatego ma znaczenie nawet dla zdrowia kości i sprawnych stawów.
Zapotrzebowanie na witaminę C
Witamina C ma też duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu – bierze udział w ważnych procesach, dlatego warto zadbać o jej odpowiednią ilość. Nie produkujemy jej sami, trzeba ją pobierać z pożywienia, a także ewentualnie w postaci dobrej jakości suplementów.
Zapotrzebowani u kobiet wynosi 75 mg dziennie, u mężczyzn – 90 mg, a u dzieci – 40-50 mg. W razie ryzyka przeziębienia czy osłabienia organizmu można spożywać jej więcej, nawet 200 mg na dobę. Jej regularne przyjmowanie obniża ryzyko przeziębienia, ale warto zadbać też o inne działania – jak zdrowa dieta, wysypianie się oraz aktywność fizyczna.
Źródła witaminy C
Wiele produktów zawiera witaminę C, ale najlepszymi źródłami są między innymi natka pietruszki, czarna porzeczka, dzika róża, jarmuż, kiwi, brukselka, brokuł, acerola, papryka czerwona i żółta, a także papaja czy pomarańcza. Najlepiej wchłania się z pożywienia – warto zatem wprowadzić do menu surowe produkty – ale w razie potrzeby warto też sięgnąć po suplementy diety.
Te i inne ciekawostki można przeczytać na blogu Studia Urody Lemone
Lena.k